Jump to content

Ny lakk over nyttår?


D.Toft

Recommended Posts

Blir påbudt me vannbase fra 01.01.07, de fleste verkstedene har gått over til vann nå. Acryl lakk vil være som før. På jobben har vi begynt med en ny klarlakk også, ikke vannbasert men vannfortynnbar. Å gå over til vannbasert har nok vært verre for oss lakkerere enn kundene, mye tull me forskjellige ting i starten. Er neppe umulig å få tak i gammel base etter nyttår heller, men da er det påbudt med vannbase på verksteder.

 

men hva med industri? sånn reglene har vert til nå, så har jo de som driver industri lov til å bruke den vanlige basen, men verksteder må over på vannbasert. alle verksteder her i område bruker nå vannbasert, men ikke vi siden vi er produserende industri.

disse reglene vil heller ikke gjelde lenger da?

Edited by fennecen

94 mod RockFord Escort 1,8 si sport stv Fennecen Edition / Focus 2011 Titanium stv

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Link to comment
Share on other sites

Hei

Det nye regelverket fra 1.januar 2007 er et EU direktiv som vi blir pålagt å følge. Den sier at lakken ikke kan inneholde mer enn 420gram flyktige løsemidler per liter lakk. Derfor har produsenten blitt nødt til å forandre klarlakker, herdere, acryllakker og baselakker slik at de ikke inneholder mer enn direktivet sier (VOC). Forhandlere kan fortsatt selge lakk man har på lager i 2007, men man har ikke lov å produsere/ kjøpe inn.

 

Vannfortynnbar base/fargelakk er fremtiden. Den er helt grei å bruke, tørker seinere. En lakkerere øker ofte temperaturen i sprøytekabinen til over 40 grader slik som nevnt tidligere i tråden, dette for at vannet skal fordampe fortere. Selve sprøytingen bør normalt foregå rundt 18-24grader celsius, men følg lakkprodusentens spesifikasjoner. Luftblåsere er med på å få vannet til å fordampe raskere, men hvis du skal blåse den vannfortynnbare baselakken i garasjen din kan du ende opp med et stort støv problem. Da lufta der inneholder mye støv, hell vann på gulvet i allefall slik at du ikke virvler opp støv.

 

Sørg for at overflaten på den vannfortynnbare lakken er matt og at vannet har fordampet, før du har på klarlakken. Dette gjøres likt som med den gamle tynnerbaserte baselakken.

 

Enkelte HS -klarlakker (høyt tørrstoff innehold) skal fra produsentens tekniske data KUN "bakes"/ tørkes i sprøytekabin under 60 grader celsius. Sløring eller matt overflate kan oppstå.

 

Anders

Edited by CosworthMK1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...